Příchutě Ben & Jerry's , o které můžeme přijít kvůli změnám klimatu
Změny podnebí způsobují chaos v klimatických systémech po celém světě, jak bylo prokázáno i rekordními změnami teplot během minulého roku. Jsme tímto znepokojeni z mnoha důvodů, včetně efektu, který mají klimatické změny na produkci potravin po celém světě.
Zemědělci sázejí, pěstují a sklízejí na základě více nebo méně konzistentního a předvídatelného počasí – ale pokud neomezíme emise uhlíku, tak se novou normou stanou intenzivnější deště a delší sucha, která mohou zničit úrodu za celý rok. Tady je seznam 4 ingrediencí, které jsou už v hledáčku klimatických změn, čímž se dostávají příchutě, které tyto ingredience používají, na „Seznam ohrožených kelímků“.
Kakao, neboli čokoláda:
Od Phish Food k příchuti Chocolate Fudge Brownie, čokoláda je základ mnoha příchutí Ben & Jerry’s. Výzkum Mezinárodního centra pro tropické zemědělství upozorňuje, že zvýšení teplot o 2,3 stupně Celsia v západní Africe do roku 2050 změní tuto oblast na příliš teplou pro pěstování kakaa. Nedávná zpráva Earth Security Index ukázala, že neudržitelné formy zemědělství během posledních čtyř dekád již ukrojily ze 40 % země vhodné pro pěstování kakaa. Změna klimatu dále tlačí na tento již tak zranitelný model zemědělství zhoršováním období sucha po celém světě. Zemědělci, životně závislí na této plodině, začínají pěstovat více odolné rostliny nebo úplně vzdávat pěstování kakaa. Co se stane v Ghaně a Pobřeží slonoviny – zemích, které produkují kolem 60 % celkové světové produkce kakaa – může způsobit čokoládovou pohromu pro zmrzliny kdekoliv.
Ořechy
Od vlašských ořechů po pistácie, ořechová struktura příchutí jako třeba Chunky Monkey čelí vážné krizi. Ukázalo se, že ořešáky, zvyklé na mírné podnebí, potřebují zimní mrazy pro stimulaci jarního růstu. Tento druh počasí bude brzy nedostatkovým zbožím se zvyšujícími se teplotami v oblastech klíčových pro pěstování ořechů, včetně Kalifornie, jihovýchodních států USA, Číny a Austrálie. Již dnes ztráta zimních mrazů zasáhla úrody ořechů v Izraeli, Maroku, Tunisku a oblasti mysu v Jižní Africe. Stromové plodiny, na rozdíl od zemních plodin, vyžadují delší dobu na pěstování a dosažení zralosti a je v podstatě nemožné je přesunout, když dojde ke změně počasí. Nebude to adaptace, bude se začínat od začátku. To je těžký oříšek k rozlousknutí.
Tyto stoupající teploty způsobují často problémy obyčejným, nebo naprosto bezvýznamným luštěninám, které jsou zcela zásadní pro příchutě jako Peanut Butter Cup. Počítáme s burákovým máslem pro jeho konzistentně hladkou strukturu, ale arašídová rostlina samotná je nestálá, vyžaduje konzistentní teploty a přesně tu správnou dávku deště, aby se jí dařilo. Vážná sucha na jihovýchodě v roce 2011 scvrkla úrodu Spojených států a vystřelila ceny o 40 % nahoru. Bohužel Národní posouzení klimatu z roku 2013 z amerického programu pro globální výzkum změn předpovídá, že klimatické změny povedou k teplejším a sušším létům v jižních státech, které jsou hlavními producenty v USA. Drsné zvýšení cen tak může burákové máslo posunout do oblasti pochoutek pro elity.
Káva
Vykopat se ráno ze dveří bez šálku kávy se může zdát šílené, ale realita s omezeným množstvím espressa – a žádnými příchutěmi jako je Coffee Coffee BuzzBuzzBuzz – se už rýsuje. Protože tato rostlina je adaptována na specifické klimatické zóny, oteplení jen o půl stupně může zpomalit globální produkci kávy. Děsivé je, že jsme již daleko na cestě k překročení této hranice oteplování. Příliš vlhkosti je také špatně a nedávné lehké zvýšení dešťů mimo sezónu a extrémních dešťů způsobilo snížení úrody indickým zemědělcům o téměř 30 % mezi roky 2002 a 2011. Stejně jako ostatní plodiny, změny klimatu také způsobily zvýšení dosahu kritických škůdců kávovníku, včetně drtníka Hampeova. Celkový výsledek je devastující, jedna studie předpovídá, že se počet existujících oblastí vhodných pro pěstování kávovníku sníží v rozmezí o 65 – 100 % do roku 2080. Podle Sdružení znepokojených vědců (Concerned Scientists) je čas probudit se a ucítit vůni kávy.
Opravdu tyto ingredience zmizí? Doufáme, že nikoliv. Přidejte se k nám ve snaze o zastavení klimatických změn a o ochranu těchto příchutí ze „Seznamu ohrožených příchutí“.