Den Země oslaví 50 let: 3 způsoby, jak můžete udělat tento rok změnu

EarthCone-779x400.png

Můžeme klidně říci, že planeta Země už zažila lepší dny. Léta 2010–2019 byla nejteplejším desetiletím v zaznamenané historii (a rok 2019 druhým nejteplejším rokem, který byl kdy naměřen). Grónsko taje. Většina Austrálie se minulý rok stala peklem. Extrémní počasí umocněné klimatickou krizí stálo celý svět v roce 2019 $150 miliard dolarů, a tohle číslo se bude jen zvyšovat s tím, jak se budou prohlubovat dopady krize.

Ale když půjdeme zpět do 22. dubna 1970, ani zde to nevypadalo vůbec dobře. (Jak moc špatné to bylo? Znečištěná řeka Ohio zrovna začala hořet. Ano, řeka HOŘELA.) Tento den před 50 lety vyrazilo 20 milionů Američanů do ulic a požadovalo čistou vodu, čistý vzduch a čisté životní prostředí – a fungovalo to! První Den Země nastartoval hnutí za životní prostředí. A dnes je každý 22. duben dnem globálního hnutí. 

A s oslavami 50. výročí Dne Země si pojďme vzpomenout, kolik toho můžeme udělat, když všichni dohromady spolupracujeme na tom, abychom zlepšili svět. Klima je v krizi, ale zde jsou 3 věci, kterými můžeme pomoci.  

 

  • 1. Podporujte klimatické hnutí vedené mladými lidmi

    Když přijde na boj s klimatickou krizí, hrají vedoucí úlohu mladí lidé.

    Švédská teenagerka Greta Thunberg začala před dvěma roky s klimatickým protestem Fridays for Future a od té doby se stala mezinárodním idolem. Ona a její kolegové, mladí aktivisté, inspirovali mladé lidi po celém světě, aby žádali okamžitou akci od našich předních představitelů. 

    Mladí lidé byli vždy v popředí hnutí, které dělají pozitivní změny. Minulé září jsme mohli opět vidět důkazy toho, jak hnutí vedené mladými lidmi Global Climate Strike přivedlo miliony lidí do ulic v obcích a městech po celém světě. Na tento Den Země plánují mladí lídři ještě více klimatických stávek. Přidejte se k jejich hnutí a pomozte udělat tento den tím největším dnem klimatického hnutí, jaký kdy svět viděl

  • 2. Volte pro klima

    Mladí lídři volají po politicích, aby nebrali klimatickou krizi jako krizi. „Náš domov je v plamenech“, řekla Greta, ale příliš mnoho zvolených představitelů se stále chová tak, jako kdyby to byla běžná věc. Někteří se jí dokonce vysmívali. Někteří zase stále popírají, že je klimatická změna skutečná. 

    Ano, je skutečná. A my nesmíme ztrácet čas. Pokud tomu nerozumí vedoucí představitelé v naších obcích, městech a zemích, potom je nevolte. Volte politiky, kteří jsou připraveni jednat okamžitě:

    Vyčíslit cenu za uhlík

    Snížit emise uhlíku o alespoň 45 % do roku 2030

    Přechod na 100 % energií z obnovitelných zdrojů do roku 2050

    Zcela přestat používat uhlí

    Úplně se zbavit průmyslu s fosilními palivy

    Zastavit odlesňování tropických pralesních porostů

    Zajistit podporu zmírnění dopadu a adaptace pro rozvojové země

  • 3. Propagujte klimatickou spravedlnost

    Když mluvíme o klimatické krizi, musíme mít na paměti, že mluvíme o lidech, rodinách, sousedech, komunitách. A právě ti nejzranitelnější z nás jsou postiženi nejvíce.

    Tento problém vytvořily bohaté země, ale cenu platí ty nejméně vyspělé národy. A zatímco může být jednoduché spojit si oteplování klimatu a zvyšování hladin moří, které například ohrožují národy na menších ostrovech, tak další následky nejsou tolik jasné. Věděli jste, že uprchlická krize se zhoršuje kvůli rychlé změně klimatu?

    Výzva, které čelíme, není jen o klimatické změně. Je o klimatické spravedlnosti. A jak postupujeme v řešení problému, musíme do předních linií postavit domorodé a zranitelné komunity. Musíme vyzdvihnout jejich hlasy a poslouchat. Potřebujeme globální zelenou novou dohodu, která staví rovnost a spravedlnost do popředí boje proti klimatické změně.

Změna nepřijde lehce – to nikdy. Ale podívejte se, co se stalo před 50 lety! Den Země 2020 je naše naděje, jak zlepšit tento svět. 22. dubna se sejdou miliony lidí po celé planetě, aby požadovaly jednání proti klimatické změně, a my se nevzdáme a nebudeme mlčet. Budeme držet spolu a změníme svět.