Když naši zakladatelé poprvé začali roku 1978 vyrábet zmrzlinu, rozhodli se, že jejich byznys povedou jinak než ostatní společnosti. Věřili, že podnikatelé mají odpovědnost ke komunitám, ve kterých podnikají a ke každému, kdo je součástí jejich dodavatelského řetězce. Tyto hodnoty vyznáváme dodnes s každým kouskem fondánu a karamelu.
Jak se ujišťujeme, že společně s námi prosperuje každý, kdo přiložil ruku při výrobě naší zmrzliny? Používáme náš inovativní byznys model propojené prosperity, součástí kterého je jistota, že od farmářů, kteří kultivují naše kakao po dělníky v mléčném průmyslu, kteří dojí krávy, dostane každý férový podíl.
Jak to vypadá v praxi? Jsme rádi, že se ptáte...
Fairtrade znamená férový podíl pro farmáře
Každá naše příchuť má certifikát Fairtrade, což znamená, že podporujeme malé obchodníky s cukrem, kakaem, vanilkou, banány a kávou, kteří dostávají dodatečnou sociální prémii navrch nákupní ceny jejich produktů. Tyto peníze mohou využít k podpoře jejich rodin, zahrnutí mechanismů klimatické odolnosti do jejich produkce a k podpoře prosperujících komunit pomocí zdravotních služeb, vzdělání, dostupného bydlení a mnoho dalšího. Věděli jste, že váš kelímek zmrzliny může být součástí toho všeho?
Cesta za dostatečným příjmem
Dodatečně k sociální prémii, kterou platíme Fairtrade farmářům pracujeme také s Fairtrade International, abychom platili ještě vyšší ceny za kakao v naší zmrzlině (lahodné kousky dobrot se přidají brzy!), abychom podpořili naše pěstitele kakaa na cestě za dostatečným příjmem. Proč zrovna pěstitele kakaa? Nejen že jsme velkými fanoušky čokoládové zmrzliny, ale pěstitelé kakaa jsou v mimořádně zranitelné pozici.
Fluktuace na globálním kakaovém trhu, změny klimatu a akcelerující deforestace mají obrovský dopad na produkci kakaa, což přináší velkou nespravedlnost ve světovém dodavatelském řetězci s kakaem. Například skoro 40% světového kakaa pochází z Pobřeží slonoviny, kde farmáři vydělávají v průměru 1 dolar denně, a jsou tak uvězněni v extrémní chudobě. Proto jsme se zavázali k placení ještě větších cen farmářům za jejich produkty a podporujeme tak jejich cestu k dostatečnému příjmu a adaptaci na klimatické změny.
Důstojnost pro dělníky v mléčném průmyslu
Pro nás jako zmrzlinářskou společnost jsou mléko a smetana velmi důležité. A ujistit se, že farmáři a zemědělští dělníci v mléčném průmyslu pracují v důstojných a bezpečných podmínkách je pro nás důležité zrovna tak. Proto jsme hrdí, že jsme první společnost, která přijala program Milk with Dignity, což je americká společenská odpovědnostní iniciativa vedená zemědělskými dělníky, která si klade za cíl zajistit důstojné pracovní podmínky na mléčných farmách.
Program Milk with Dignity zajišťuje dělníkům adekvátní přestávky, dovolené, placené sick days, bezpečné pracovní podmínky, férové bydlení a mnoho dalšího. Odměnou zúčastněným farmám je dodatečná prémie, kterou platíme navrch běžným cenám mléka. Tyto peníze jdou na platy dělníků, bonusy a investice do zlepšení podmínek práce a ubytování.
Poctivý kus koláče/zmrzlinového poháru
Věříme, že zmrzlina je více sladká pokud každý kdo se podílel na její výrobě dostane férový podíl. Ben a Jerry postavili jejich byznys na tomto základu a my ho vyznáváme dodnes. Používáme náš byznys model propojené prosperity a pracujeme na tom, abychom se ujistili, že každý, kdo přiložil ruku k dílu při výrobě naší příchutě Half Baked bude férově kompenzován.
???bjint_gigyaForm.modal.headerText.default???
???bjint_gigyaForm.modal.subHeaderText.default???
Recent Articles