
Závazek společnosti Ben & Jerry's k dohledatelnému kakau
Ve společnosti Ben & Jerry’s je naším cílem vyrábět tu nejlepší možnou zmrzlinu tím nejohleduplnějším způsobem. A jednou z našich nejdůležitějších přísad je kakao, hvězda některých našich nejoblíbenějších příchutí. Jak si jistě umíte představit, kakaa používáme poměrně hodně. Proto se v posledních několika letech v naší dodavatelské síti snažíme směřovat ke spravedlivější budoucnosti pro pěstitele kakaa, a to prostřednictvím iniciativy Fairtrade a našeho programu pro lepší příjmy na živobytí. A nyní podnikáme další velký krok – spojujeme síly s programem Tony’s Chocolonely’s Open Chain, s cílem zamezit modernímu otroctví ve výrobě čokolády a zároveň nadále pomáhat pěstitelům na jejich cestě za dostatečnými příjmy na živobytí.
Čokoládové boby ve zbrusu nové příchuti Chocolatey Love A-Fair získáváme prostřednictvím programu Tony’s Open Chain. Ten pomáhá společnostem podniknout kroky k ukončení moderního otroctví v oblasti výroby čokolády. Přijetím 5 principů získávání zdrojů programu Open Chain společnosti přijímají odpovědnost za otevřený a dohledatelný dodavatelský řetězec a hradí vyšší ceny s cílem řešit chudobu, hlavní příčinu sociální nespravedlnosti, se kterou se pěstitelé kakaa potýkají.
Společnost Ben & Jerry’s už pěstitelům za jejich kakaové boby hradí vyšší ceny díky dlouhodobému partnerství s organizací Fairtrade, a dále je zvyšuje prostřednictvím cen zajišťujících potřebný „příjem na živobytí“. V rámci programu Open Chain se nyní společnost Ben & Jerry’s také zavazuje dodržovat 5 principů získávání zdrojů. To znamená, že bude hradit dodatečný příplatek k další podpoře partnerských družstev na Pobřeží slonoviny. Prostřednictvím účasti v programu Open Chain jsme prvním výrobcem zmrzliny, který získává dohledatelné kakao. Využíváme k tomu dodavatelskou síť Open Chain.
Jsme nadšeni, že se vydáváme na cestu směrem k segregovanému, dohledatelnému kakau.
Nerovnost v oblasti pěstování kakaa
Proč se tolik zaměřujeme právě na kakao? Kromě toho, že je to důležitá přísada v našich příchutích, v čokoládovém průmyslu lze najít několik jedinečných výzev, které představují významnou překážku pro prosperitu pěstitelů. V Ghaně a na Pobřeží slonoviny lze v čokoládovém průmyslu momentálně najít 30 000 případů moderního otroctví a 1,56 milionu případů dětské práce. Proto jsme se zavázali k iniciativě Open Chain, která společnostem pomáhá zamezit modernímu otroctví a nezákonné dětské práci ve výrobě čokolády tím, že se zabývá jejich hlavní příčinou: chudobou.
Čokoládovému průmyslu dominuje hrstka velkých společností, které mají prospěch z co nejnižších cen kakaa, bez ohledu na následky pro pěstitele kakaa. 60 % světové čokolády pochází pouze ze dvou zemí: Ghana a Pobřeží slonoviny. To znamená, že většina případů vykořisťování v čokoládovém průmyslu — tedy moderního otroctví a nezákonné dětské práce — se odehrává právě zde. Pěstitelé, kteří často obdělávají malý pozemek, si ze své úrody vydělají pouze 0,78 dolaru denně. To spadá výrazně pod denní příjem 2,16–2,49 dolaru, který je v Ghaně a na Pobřeží slonoviny potřebný k přežití. Pěstitelé se tak dostávají do koloběhu chudoby, který přímo způsobuje moderní otroctví a nezákonnou dětskou práci v čokoládovém průmyslu.
Jaké se nabízí řešení? Začíná to tím, že zemědělci dostanou za svou úrodu spravedlivou cenu. Tím se přeruší koloběh chudoby a spolu s podporou a koučinkem v oblasti produktivity to poskytne základ pro lepší provoz pěstitelství, vedoucí k lepším příjmům.
Open Chain
Jsme nadšeni, že můžeme spojit síly se společností Tony’s Chocolonely a přijmout jejich poslání zamezit modernímu otroctví v čokoládovém průmyslu! Zavázali jsme se získávat naše kakao podle způsobů práce programu Open Chain. Naše kakaové boby jsou tedy dohledatelné a odpovědně získané prostřednictvím 5 principů získávání zdrojů Open Chain:
- Přechod na zcela dohledatelné kakaové boby.
- Úhrada dodatečných vyšších cen za kakaové boby, což pěstitelům umožní získávat dostatečné příjmy na živobytí.
- Podpora efektivních družstev, s cílem dosáhnout profesionálních standardů a učinit pěstování kakaa bezpečné a udržitelné. To vše společně, kdy pěstitelé zůstávají silní a jsou schopni strukturálně změnit nerovnosti v hodnotovém řetězci.
- Účast v dlouhodobých iniciativách s cílem umožnit pěstitelům získat stabilní příjmy a příležitosti investovat do svého podnikání.
- Koučink pěstitelů ohledně toho, jak zlepšovat produktivitu a kvalitu v pěstování kakaa, a zlepšování zemědělských znalostí týkající se relevantních plodin.
Fairtrade
Již dlouho se pro naše příchutě snažíme získávat kakao, cukr, vanilku, banány a kávová zrna s certifikací Fairtrade. Pokud na našich kelímcích zmrzliny vidíte logo Fairtrade, máte jistotu, že drobní pěstitelé daných přísad získali navrch běžné kupní ceny za své plodiny také příplatek Fairtrade. Při přechodu na způsob práce programu Open Chain zůstáváme nadále věrní iniciativě Fairtrade.
Program pro lepší příjmy na živobytí
Kromě naší certifikace Fairtrade spolupracujeme také s našimi partnery v organizaci Fairtrade s cílem zajistit, že pěstitelé našich přísad dosahují potřebných příjmů na živobytí a mohou vést plnohodnotný a důstojný život – k tomu využíváme iniciativu založenou na projektu s názvem Program pro lepší příjmy na živobytí. V roce 2020 jsme se stali prvním výrobcem zmrzliny, který za kakao použité v naší základní směsi na čokoládovou zmrzlinu platí cenu odpovídající příjmům na živobytí. To znamená, že pěstitelům kromě ceny Fairtrade hradíme dodatečnou částku, abychom překlenuli rozdíl chybějící k příjmu na živobytí — peníze, které pěstitelé můžou investovat do svého provozu a potřeb své domácnosti.
Co z toho vyplývá
Ve společnosti Ben & Jerry’s používáme obchodní model takzvané vzájemné prosperity. Věříme, že všichni, kdo se podílejí na výrobě našich příchutí, by měli ze vztahu s námi prosperovat a snažíme se tak, aby naší primární přísadou byla „spravedlnost“. Těšíme se, že získávání zdrojů v rámci programu Open Chain přidáme k mnoha způsobům naší práce, a uvedením modelu do praxe přispíváme k poslání ukončit moderní otroctví a nezákonnou dětskou práci v čokoládovém průmyslu.
Obsah a/nebo funkce na této stránce vyžadují, abyste přijali soubory cookie.